De ce se blocheaza calculatorul

N-are sens sa ne ascundem dupa degete; calculatorul, indiferent de caracteristicile lui, are prostul obicei de a se bloca “atunci cand ne este lumea mai draga“. Fiindca nu imi amintesc sa fi cunoscut pe cineva caruia sa nu i se fi “congelat” sistemul niciodata (in caz afirmativ cu siguranta i-as fi cerut “reteta”), astazi va voi vorbi despre principalele cauze si solutii ale aceste raspandite probleme.
1.0. De ce se blocheaza calculatorul
Calculatorul se poate bloca din diverse cauze si printre cele mai raspandite se afla urmatoarele:
- sistemul este suprasolicitat
- nu se indeplinesc cerintele minime pentru rularea sistemului de operare / programelor
- sistemului nu i s-a realizat mentenanta software niciodata
- nu sunt instalate / actualizate toate driverele
- sistemul contine virusi
- componentele se infierbanta foarte mult
- componentele sunt alimentate insuficient
- componentele nu sunt compatibile intre ele
- componentele au defectiuni minore
1.1. Calculatorul suprasolicitat se blocheaza des

Suprasolicitarea reprezinta unul dintre principalii factori ce provoaca blocarea sistemului si e foarte usor sa devi victima ei cand consumul total de resurse (aplicatii executate + sistem de operare), depaseste caracteristicile hardware ale calculatorului.
In consecinta, chiar si cel mai puternic calculator personal existent pe piata se poate bloca daca i se cere sa faca mai mult decat este capabil.
Ce poti face in acest caz ?!? Sa renunti la rularea aplicatiilor care cer mai mult decat sistemul poate oferi.
1.2. Nerespectarea cerintelor minime => calculatorul se blocheaza
Pentru a putea instala si rula un sistem de operare ori o aplicatie, fabricantii acestora publica o lista sau, in unele cazuri, chiar o aplicatie care verifica daca avem un calculator compatibil.

Windows 7 Upgrade Advisor,de exemplu, este o aplicatie realizata de catre Microsoft pentru a ne ajuta sa aflam daca dispunem ori nu de un calculator capabil sa ruleze sistemul de operare Windows 7. Totusi, in cazul in care formam parte din acel grup de persoane care evita instalarea aplicatiilor “de unica folosinta”, putem oricand verifica lista cu cerintele minime de sistem necesare rularii Windows 7 publicate de Microsoft in site-ul oficial.
Am folosit Windows 7 ca pe un exemplu. Sa nu uitam ca atat sistemele de operare cat si aplicatiile (in general), dispun pe site-ul oficial de o lista cu cerinte minime pentru rulare. Asadar, pentru a rula Windows 7 necesitam un procesor de minim 1 GHz. Asta vrea sa spuna ca in cazul in care dorim sa instalam in calculator si Yahoo! Messenger, de exemplu, trebuie sa ne asiguram ca in timpul rularii acestei aplicatii procesorul nu va fi solicitat la maximsi nici memoria RAM utilizata in totalitate.
Vrea sa spuna asta ca in cazul in care stim ca vom rula in orice moment aplicatia Yahoo! Messenger e mai bine sa dispunem de un procesor de minim 1,3 GHz ?!? Da! In plus, sa tinem cont de faptul ca cerintele minime nu sunt nici pe departe cele ideale.
Intotdeauna ne vom orienta spre utilizarea unui calculator ale caror caracteristici sa depaseasca consumul total de resurse rezultat din urmatorul calcul:
- consum sistem de operare + consum aplicatii & servicii active
1.3. Mentenanta software = zero => calculatorul se blocheaza
1.3.1 Fisierele temporare
In timpul utilizarii sistemului de operare si a aplicatiilor instalate in acesta sunt acumulate numitele “fisiere temporare” de care probabil ai auzit vorbindu-se. Aceste fisiere contin datenefolositoare care nu fac altceva decat sa ocupe spatiu degeaba. Chiar daca insusi sistemul de operare precum si anumite aplicatii dispun de functii care permit eliminarea fisierelor temporare, eu va recomand sa utilizati aplicatii precum CCleaner pentru a reliza curatarea:

Zilnic adaugam, extragem mutam si copiem fisiere pe Hard Disk insa aceste operatii aparent“inocente” pot provoca ceea ce specialistii numesc “fragmentarea Hard Disk-ului”. Asta vrea sa spuna ca datele sunt plasate pe Hard Disk fara a se tine cond de o regula si din acest motiv sistemul de operare lucreaza mai mult cand i se cere deschiderea sau localizarea anumitor fisiere.
E ca si cum ai avea o biblioteca organizata prost, formata din cateva mii de carti si ai vrea sa gasesti rapid o carte anume; cartile nefiind asezate in functie de anumite criterii, localizarea cartii ar presupune munca in plus.
Pentru functionarea Hard Disk-ului la o performanta cat mai buna se recomanda realizarea periodica a defragmentarii.

Defragmentarea poate fi realizata cu utilitarul integrat in sistemul de operare, Disk Defragmenter, ori cu o aplicatii terte precum Auslogics Disk Defrag, UltraDefrag, etc.
1.3.3. Itemuri incorecte in registru ori prost organizate

Va recomand sa analizati si sa curatat periodic registrul Windows-uluipentru a-l mentine in conditii optime functionarii fara incidente a sistemului de operare.
Merita sa stiti ca datorita starii proaste a acestuia calculatorul raporteaza erori destul de des si se blocheaza la realizarea anumitor actiuni absolut normale.
Important: Inainte de curatarea registrului realizati un back-ul al acestuia. Folositi intotdeauna in acest scop aplicatii recomandate de cineva de care sunteti convinsi ca stie despre ce vorbeste (eu va recomand CCleaner).
1.3.4 Aplicatii de mentenanta si optimizare
Pentru a evita sa realizati fiecare actiune in parte va sfatuiesc sa descarcati, instalati si folositi aplicatii de mententanta si optimizare capabile sa curete temporarele si registru, sa defragmenteze hard disk-ul, sa realizeze operatii generale de optimizare. Daca vreti o solutie gratuita atunci va voi recomanda aplicatia Advanced SystemCare Free; daca preferati o aplicatie comerciala recomandata de majoritatea expertilor in Windows, atunci TuneUp Utilities este alegerea perfecta.
1.4. Drivere lipsa / neactualizate => calculatorul se blocheaza
Calculatorul se poate bloca frecvent si din cauza ca anumite drivere lipsesc ori versiunea instalata a acestora este veche / beta. Chiar daca exista multe programe care ne permit instalarea si actualizarea driverelor in mod automat (ex: DriverEasy), eu va rocomand cainainte de folosirea unei astfel de aplicatii sa consultati site-ul web al fabricantului(calculatorului ori a componentului). In cazul in care nu cunoasteti componentele a caror drivere lipsesc, puteti utiliza System Spec pentru a le identifica.
1.5. Sistemul este infectat cu virusi, malware, adware, spyware, etc.
Virusii sunt vechi dusmani ai performantei si din acest motiv se recomanta utilizarea in orice moment a unei solutii antivirus ce se actualizeaza zilnic. Totusi, in cazul in care considerati ca antivirusul vostru nu functioneaza asa cum ar fi trebuit sa o faca si credeti ca sistemul se blocheaza din cauza virusilor, va recomand sa realizati o scanare a calculatorului cu un antivirus online.

1.6. Componentele se infierbanta mult => calculatorul se blocheaza

Calculatoarele ventilate prost se blocheaza foarte des; temperaturile ridicateimpiedica functionarea in conditii optime a componentelor care uneori se opresc pentru a nu lua foc (la propriu).
E bine de stiut ca fabricantul a dotat calculatorul cu ventilatoare capabile sa-i raceasca suficient acele componente “care au prostul obicei sa se infierbante”. Din pacate fabricantul nu a putut dota calculatorul cu un sistem care sa permita intrarea aerului si in acelasi timp sa impiedice filtrarea prafului si a scamelor in carcasa. Din aceasta cauza va recomand sa curatati periodic (la maxim 6 luni), toate ventilatoarele calculatorului si in cazul in care observati ca unul dintre ventilatoarele instalate nu functioneaza corect sa il inlocuiti cu unul nou.
Pentru a cunoaste temperatura principalelor componente puteti utiliza aplicatia SpeedFan.
1.7. Componente prost alimentate, incompatibile sau defecte

Componentele noi avand un consum de energie superior celor extrase, acestea sunt alimentate insuficient si din acest motiv pot provoca blocari repetate ale calculatorului.
1.7.2. Componente incompatibile => calculatorul se blocheaza
Componentele instalate in calculator trebuie sa fie intotdeauna compatibile intre ele.
De exemplu, pentru a instala un nou modul de memorie RAM in calculator trebuie sa tinem cont de toate caracteristicile celui existent si sa ne asiguram, inainte de achizitionarea celui noi, ca ambele sunt compatibile in proportie de 100%.
1.7.3 Componente cu defectiuni => Calculatorul se blocheaza
Calculatorul se blocheaza si in cazurile in care anumite componente ale calculatorului(Memoria RAM, Hard Disk-ul, etc), au sufera defectiuni. In cazul in care ati observat ca sistemul se blocheaza fara un motiv anume, incercati sa substituiti pe rand principalele componente pana cand identificati “vinovatul”.
1.8 Alte cauze care pot provoca blocarea calculatorului
Logic, mai exista si alte cauze care pot provoca blocarea calculatorului insa nu la fel de intalnite precum cele prezentate mai sus. Daca din punctul vostru de vedere totul este ok in calculatorinsa acesta se blocheaza, va sfatuiesc sa mergeti cu el la un service autorizat de catre fabricant ori vanzator.
Daca aveti ceva de adaugat la acest articol nu uitati ca formularul de trimitere a comentariilor va sta la dispozitie pentru a ne face cunoscute (mie si altori cititori ai blogului), orice sfaturi, pareri sau indicatii.
laptop probleme se inchide
I'm happy that I found your blog while searching the internet for ideas and good content . It's very informative and the quality of your posts is excellent.
RăspundețiȘtergerehappy wheels
super mario bros
pacman
agario